Codex Purpureus Rossanensis

Codex Purpureus Rossanensis

Τα Ευαγγέλια του Ροσάνο, επίσης γνωστά ως ο Πορφυρός Κώδικας του Ροσάνο (Codex Purpureus Rossanensis) λόγω του κόκκινου-μωβ (purpureus στα Λατινικά) χρώματος των σελίδων του είναι ένα από τα παλαιότερα εικονογραφημένα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης που επιβίωσαν. Το χειρόγραφο είναι διάσημο για τον εισαγωγικό κύκλο μινιατούρων του, με θέματα που σχετίζονται με τη Ζωή του Χριστού και παρουσιάζονται οργανωμένα σε δυο επίπεδα στην κάθε σελίδα. Στο κάτω μέρος, μερικές φορές, υπάρχουν προφητικά πορτραίτα της Παλαιάς Διαθήκης, τα οποία προμηνύουν, δείχνοντας προς τα πάνω, τα γεγονότα που περιγράφονται στην παραπάνω σκηνή της Καινής Διαθήκης.

Το Ευαγγελικό βιβλίο γράφτηκε μετά την ανάκτηση της Ιταλικής Χερσονήσου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ορίζονται από 042 ή Σ (στην αριθμολογία του Gregory-Aland), ε 18 (Soden) και βρίσκονται στο Μουσείο της Επισκοπής και του Κώδικα στο Ροσάνο στην Ιταλία.

Το χειρόγραφο χρονολογείται τον 6ο αιώνα σύμφωνα με το INFT.[1]

Ο κώδικας ανακαλύφθηκε το 1831 στο σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού ναού του Ροσάνο από τον Scipione Camporata. Το 1844, εισήχθηκε στην επιστημονική κοινότητα από τους Oskar von Gebhardt και  Adolf Harnack.[2]

Στις 9 Οκτωβρίου του 2015 στο Abu Dhabi, η παγκόσμια επιτροπή της UNESCO ενέταξε τον Codex Purpureus Rossanensis στον επίσημο κατάλογο πολιτισμικής κληρονομιάς «Μνήμη του Κόσμου».[3]

  1. «Liste Handschriften». Münster: Institute for New Testament Textual Research. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2013. 
  2. Gregory, Caspar René (1900). Textkritik des Neuen Testaments, Vol. 1. Leipzig: J.C. Hinrichs’sche Buchhandlung. σελ. 92. 
  3. «Codex Purpureus Rossanensis | Iter UNESCO». Codex Purpureus Rossanensis. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search